Sådan foregår en koloskopi

Amager og Hvidovre Hospital
20 views
May 10, 2017

I denne video møder vi Bente Sørensen, som skal til en koloskopiundersøgelse. Videoen tager os gennem forløbet og gennemgår de generelle retningslinjer og råd, der følger med undersøgelsen.

En koloskopi er en kikkertundersøgelse, der giver en læge eller en specialuddannet sygeplejerske mulighed for at undersøge tyktarmen. Undersøgelsen foregår ved, at der først føres en kikkert op gennem endetarmsåbningen. Derefter følger kikkerten tyktarmen op i venstre side af maven til venstre hjørne af tyktarmen, tværs over maven og ned til højre side.

Udrensning

For at lægen tydeligt kan se tarmens inderside, er det vigtigt, at den er tømt for afføring. Derfor skal patienten tage en udrensning, som er ordineret af lægen. Det er altafgørende at følge den skriftlige vejledning om udrensning, fordi så får man det bedste resultat af undersøgelsen. Videoen viser, hvordan patienten Bente følger vejledningen, mens tidligere patient, Lissi Maibom Andersen, fortæller om oplevelsen. Det smager ikke godt, og det er ikke så rart, men så slemt er det heller ikke, fortæller Lissi.

Smertestillende

Før undersøgelsen går i gang, får patienten lagt en tynd plastikkanyle ind i hånden. Gennem plastikkanylet kan patienten få smertestillende eller beroligende medicin direkte ind i blodbanen, hvis der skulle opstå ubehag undervejs. Undersøgelsen varer typisk mellem 15-45 minutter, og patienten vil løbende få målt blodtryk, puls og vejrtrækning. Læge Bo Søndergaard fortæller, at det tidspunkt i undersøgelsen, hvor ubehaget typisk er størst, er i begyndelsen af undersøgelsen. Det skyldes, at det er der, hvor tarmen er mest slynget.

Undervejs i videoen ser vi optagelser fra undersøgelsen, hvor lægen, sygeplejersken og patienten kan følge med i kikkertens rejse gennem tarmen på en skærm inde i lokalet. Lissi fortæller, at hun oplevede ubehag, da hun fik en koloskopi, men at undersøgelsen heldigvis hurtigt var overstået.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen kommer patienten op til et hvilerum. Patienter, der har fået medicin, skal ofte hvile lidt længere og må ikke cykle eller køre bil 24 timer efter at have fået medicinen. Derfor anbefales det at have en pårørende med til undersøgelsen, der kan køre en hjem efterfølgende. Til sidst fortæller læge Bo Søndergaard til Bente Sørensen, at hun vil få en folder med hjem efter undersøgelsen, hvor den vigtigste information står. Heriblandt, hvornår hun skal kontakte hospitalet, hvad der er fundet ved undersøgelsen, og at hun skal være opmærksom på, om hun oplever nogle gener eller smerter efter, hun er kommet hjem.

Videoen slutter med, at Bente Sørensen bliver fulgt ud fra hospitalet af sin søster.